Mi a jó domain név végződés?

Categories:

A domain végződését a domain néven elérhető témához és annak célközönségéhez kell igazítani. A megfelelő TLD kiválasztásához elsőrendű kérdés, hogy földrajzilag hol vagy milyen nyelvterületen fogjuk használni? Illetve az sem elhanyagolható, hogy mekkora kultúrája van a speciális TLD-k használatának vagy inkább a megértésének?

Ahogy fentebb már szóba került: a TLD lehet földrajzi területre utaló, mint ahogy a .hu Hungary vagyis Magyarország jele vagy a .eu, ami Európát jelöli és természetesen minden országnak van saját TLD-je.

Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy az országkód szerinti végződéssel történő domain regisztrációt az adott országok bizonyos feltételekhez köthetik. Például ahhoz, hogy az igénylő cégnek helyi címmel kell rendelkeznie. Ezekre a feltételekre a regisztrációs folyamat során garantáltan fény fog derülni.

Például:
A vállalkozás helyének megfelelő
országkód szerinti legfelső szintű tartomány.

 

 

Az országokon kívül számos fogalmi szempontból kategorizáló domain végződés is elérhető, amelyek figyelemre méltóak lehetnek a vállalkozások számára.

A legelterjedtebbek ezek közül:

  • .com a company szó rövidítéséből, a cégek domain tartománya,
  • .net a network rövidítésével eredetileg hálózati, de manapság inkább az internetes vállalkozások tartománya,
  • .biz a business kiejtés szerinti rövidítésével az üzleti tartomány,
  • .org pedig az organization rövidítésével elérhető szervezetet jelölő tartomány.
  • .info az information rövidítésével elérhető tájékoztatási célú dolmain nevek tartománya,

Speciális végződések is a teljesség igénye nélkül:

  • .app az application rövidítésével elérhető alkalmazások tartománya,
  • .store végződés a jelentése alapján a boltok tartománya,
  • .tel pedig a telefonnal kapcsolatos tartomány.
  • .pics a képekkel foglalkozó domainek tartománya,

Ezek a végződések is magukért beszélnek (persze angolul), ezért rendkívül kreatívan lehet használni őket a kapcsolódó üzleti szférákban!

 

Magyar vállalkozás elsődlegesen .hu domaint regisztráljon, mert magyar viszonylatban ez a legkézenfekvőbb. Emellett európai piacon működő cégnek versenyelőnyt jelenthet a .eu domain, nemzetközi viszonylatban pedig mindenképp be kell ruházni egy domain névre a .com, .biz, .net és társai közül . A speciális végződések kipróbálása sok kockázatot nem jelent, viszont a kreatív használatuknak számtalan kedvező hozadéka lehet.

Jó tudni, hogy egy vállalkozás több domain nevet is használhat, akár ha ugyanazt a weboldalt kívánja elérhetővé tenni rajta különböző nyelveken, akár ha csak levédeni szeretné a későbbi terjeszkedéshez.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük